Arts in Health Summer School 2025
Tijdens deze summer school maak je kennis met het snelgroeiende veld van Arts in Health dat creatieve praktijken inzet om zorg te ondersteunen, het welzijn van mensen te versterken en gezond leven te stimuleren. In deze week ervaar je hoe kunst en zorg samen kunnen komen, en maak je kennis met de theorie, praktijk en ethiek van het inzetten van kunst ter ondersteuning van zorg en welzijn.
“De Summer School brengt mensen met uiteenlopende achtergronden bij elkaar om een gedeeld begrip te ontwikkelen van wat Arts in Health kan betekenen,” zegt Ferdinand Lewis, onderwijsdirecteur van Arts in Health Netherlands (AiHN). “Deelnemers verlaten de Summer School als een verbonden leergemeenschap, klaar om hun eigen rol binnen het veld te verkennen.”
De Summer School is bedoeld voor mensen in verschillende fasen van hun carrière. Zowel studenten als professionals met een MBO-, HBO- of universitaire achtergrond kunnen deelnemen. “Om kunst echt te verankeren in ons zorgsysteem, hebben we mensen nodig die bruggen kunnen slaan tussen sectoren, disciplines en beroepsrollen,” aldus Lewis.
De eerste pilot vond plaats in juni 2023. “We boden vijftien plekken aan, en die waren meteen gevuld,” vertelt Kirsten Krans, programmadirecteur van AiHN. “De belangstelling was groot – mensen willen graag leren hoe kunst zorg kan ondersteunen, zowel in ziekenhuizen en langdurige zorg, als ook in het sociaal domein.”
Sindsdien is de Summer School in hoog tempo doorontwikkeld. In 2024 kreeg AiHN steun van de Rijksuniversiteit Groningen om een formeel curriculum te ontwikkelen. Voor de tweede editie werkte AiHN samen met onder andere de Aletta Jacobs School of Public Health, University College Groningen, het Prins Claus Conservatorium, de Faculteit Religie, Cultuur & Samenleving van de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Hamburg. Het aantal deelnemers werd uitgebreid naar 25, waarvoor meer dan 50 aanmeldingen binnenkwamen. De groep bestond uit een diverse mix van beeldend en uitvoerend kunstenaars, artsen, sociaal werkers, universitair docenten, studenten, beleidsmedewerkers en een dichter. “Het veld van Arts in Health heeft mensen nodig met verschillende achtergronden die samen leren en werken. De Summer School is daar speciaal voor ontworpen,” zegt Lewis.
Tijdens de week maken deelnemers kennis met wetenschappelijk onderzoek naar de rol van kunst in het bevorderen van herstel, welzijn en een meer menselijke zorgpraktijk. Het onderwijsmodel is vernieuwend: theorie en praktijk worden vanaf het begin geïntegreerd in een intensieve workshop setting. “Deelnemers stappen direct in de praktijk van Arts in Health,” legt Lewis uit, “terwijl ze tegelijkertijd de onderliggende theorie en wetenschap leren kennen. Die ervaringen worden verdiept met gestructureerde reflectie, zodat kennis en praktijk samenkomen.”
Iedere deelnemer wordt aangemoedigd om eigen leerdoelen te formuleren. Door de unieke combinatie van werkvormen en de uiteenlopende achtergronden van de groep neemt iedere deelnemer iets anders mee. Eén van de deelnemers vertelde: “Voor mij ging het erom te ontdekken wat er allemaal gebeurt in het veld.” Terwijl een ander aangaf: “Ik heb geleerd hoe ik zelf Arts in Health-processen kan begeleiden en programma’s kan organiseren.”
Wat alle deelnemers verbindt, is hun gedeelde nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij dit nieuwe en veelbelovende werkveld. De Summer School biedt hen niet alleen kennis, maar ook een netwerk. Afgestudeerden ontvangen een officiële micro-credential van de Rijksuniversiteit Groningen en krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan de landelijke Arts in Health Learning Community, die elke zes weken samenkomt om kennis en ervaringen te delen binnen Nederland en Europa.
